Hozzászólás a témához
 HozzászólásElküldve: 2014.02.12 14:08 
 
Offline
Avatar
Site Admin
Regisztráció: 2006.12.09
Hozzászólások: 1423
Profil
"majd a síelés alatt, ha lesz net, feltöltök egy-két vidit, és embedelem a videóelemzésekhez"
Na, ez tényleg nagy segítség lenne!

"Ha megeresztem a lejtőn és úgy próbálok carvingolni, képtelen leszek kis íveket húzni, csak böhöm nagy és lassú ívekre telik"
Egy 14 méteres rádiuszú léccel meg lehet síelni szinte mindent, első körben én nem ott keresném az okot.

"böhöm nagy és lassú ívek"
Ez -persze látatlanban, enyhén tippelgetve- sítechnikai problémára utal. Ha jól sejtem, akkor kicsi lehet az élszög, ami miatt marha nagy sugáron kanyarodik a léc, és gyaníthatóan nincs meg az ívek (határozott)eleje és (jól időzített)vége, ezáltal az ívek túlzottan kivezetettek, így belassul a tempó. Ebben a sejtésemben megerősít, hogy korábban írtad a "pihenős" élváltásokat.
Persze ez megint tippelgetés csak, amikor majd látlak legalább videóról síelni, akkor ki fog derülni, hogy mennyire trafáltam mellé... :mrgreen:

"Milyen technikával lehetne kisebb íveket síelni, úgy hogy a sebesség nagyja megmarad?"
Röviden: jó sítechnikával. :wink:
Hosszabban: tényleg látni kellene, hogy most hol tartasz, hogy hol kellene belenyúlni a mozgásodba.

"Vagy ehhez is kéne a technikám?"
Igen. Anélkül ennél közelebb nemigen jutunk a boldogsághoz. Lehet általánosságokat írogatni, de amíg nem tudjuk, hogy mit tudsz most és az alapján mi kell, hogy legyen a fejlődésed iránya, módja, addig túl sok értelme nincs.
 HozzászólásElküldve: 2014.02.12 10:51 
 
Offline
Avatar
Regisztráció: 2014.02.08
Hozzászólások: 2
Profil
Szia Lackó, köszi a gyors választ! Videót sajnos még nem tudok tölteni, mert 2 éve voltam utoljára, és a felvételek azóta már isten tudja hol buliznak... :? Ha nem lesz probléma Neked, akkor majd a síelés alatt, ha lesz net, feltöltök egy-két vidit, és embedelem a videóelemzésekhez.
Másik kérdés: Egy Fischer Competition (165, R14) lécem van. Ha megeresztem a lejtőn és úgy próbálok carvingolni, képtelen leszek kis íveket húzni, csak böhöm nagy és lassú ívekre telik (legalábbis én így érzem). Milyen technikával lehetne kisebb íveket síelni, úgy hogy a sebesség nagyja megmarad? Vagy ehhez is kéne a technikám? :D
 HozzászólásElküldve: 2014.02.12 08:50 
 
Offline
Avatar
Site Admin
Regisztráció: 2006.12.09
Hozzászólások: 1423
Profil
Szia!

Nem egyszerű ezt így, látatlanban értelmezni.

" testtel váltok az ívek között " Ez elsőre jónak hangzik, de ettől még lehet hibás is. (Bocs. :-) ) Nagyon nem mindegy, hogy ez a " testtel váltás" hogyan, miképp történik.
Azért az alapvetően elmondható, hogy a korrekt élváltás úgy következik be, hogy egy ív végén -pontosabban az ideális pillanatban- az ívben keletkező repítőerőknek már nem állunk ellen -ahogy azt tesszük végig az ívben-, hanem a feszülést hirtelen "kiengedjük", és engedjük, hogy megtörténjen a test sí fölötti átbillenése, és az új élhelyzet mielőbb kialakulhasson.
Persze ez így nagyon elnagyolt leírás, sok részlet fontos még.

A "térddel váltás" az esetek túlnyomó részében hibás szokott lenni. (Kivéve, ha valaki azt hiszi, hogy "térddel vált", de valójában nem.)

"magasabb súlypont, nyújtottabb láb, a hosszú és erős ívek között ez a minimális pihenésem" Ez is lehet jó, bár ha ez egy nagyon elnyújtott szakasz, akkor ugyan tudsz pihengetni közben, viszont a dinamikus váltást kinyírod vele.

"vagy térdből kellene-e váltani" Gyors válaszom, hogy nem. Persze ez így szintén nagyon sarkított, mert nem tudom, mit is értesz pontosan ez alatt.

Élőben, vagy legalább egy videócska alapján sokkal könnyebb lenne ezekre válaszolni. A "távelemzés" nehézségei...
 HozzászólásElküldve: 2014.02.08 19:30 
 
Offline
Avatar
Regisztráció: 2014.02.08
Hozzászólások: 2
Profil
Sziasztok! Sok szakértő hozzászólást olvastam, így egy technikai kérdéssel fordulnék hozzátok, a carving-gal kapcsolatban.
"Jó szokásom", hogy testtel váltok az ívek között (magasabb súlypont, nyújtottabb láb, a hosszú és erős ívek között ez a minimális pihenésem), és felmerült bennem, hogy jó-e ez így, vagy térdből kellene-e váltani. A hónap végén megek síelni, és addog szeretném magamban ezt rendberakni. Előre köszönöm a segítséget! :)
U.i.: Mivel spec. carvinggal kapcsolatos tech. topikot nem találtam, így bátorkodtam univerzálisra címezni, hogy a haladó technikákat (+carving) ki lehessen vesézni. Ha nem tetszik a logika, természetesen legyen áthelyezve egy illőbb topik alá :)
Hozzászólás a témáhozTetszik a carvingski.hu?  Megosztás: Facebook carvingski.hu a facebookon: carvingski.hu a Facebookon

cron
Lap tetejére


Powered by phpBB® | Style© carvingski.hu | Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség